Web Analytics Made Easy - Statcounter

اجرای یک نظام جامع و اثرگذار تامین اجتماعی در ایران همواره با چالش‌های بزرگی مواجه بوده است. از تصمیمات زودگذر و سیاست‌های متغیر تا عدم توجه به بعضی از اقشار جامعه و بعضی قوانین متناقض و نامفهوم، هر یک به نحوی در راه ایجاد یک نظام توانمند تامین اجتماعی سد راه بوده اند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، یکشنبه ۲۱ فروردین‌ماه ۱۴۰۱، رهبر معظم انقلاب در راستای اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست‌های کلی و مصوّب تأمین اجتماعی را برای اقدام، به رؤسای قوای سه‌گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این ابلاغیه در ۹ بند و به صورت کاملاً شفاف، نقشه راه کشور در سیاست‌گذاری تامین اجتماعی را مشخص کرده و نگاهی جامع به پدیده‌های مرتبط با موضوع "تأمین اجتماعی" را ارائه داده است.

چالش‌های تأمین اجتماعی در ایران


اجرای یک نظام جامع و اثرگذار تامین اجتماعی در ایران همواره با چالش‌های بزرگی مواجه بوده است. از تصمیمات زودگذر و سیاست‌های متغیر تا عدم توجه به بعضی از اقشار جامعه و بعضی قوانین متناقض و نامفهوم، هر یک به نحوی در راه ایجاد یک نظام توانمند تامین اجتماعی در ایران، ایجاد مشکل کرده و می‌کنند.

آثار منفی سیستم جاری بیمه و تأمین اجتماعی


بخش بزرگی از آسیب‌های اجتماعی در کشور ما، نتیجه فقدان حداقل امنیت معیشتی و اقتصادی برای اقشار آسیب‌پذیر، خصوصاً در برهه‌های حساس همچون دوران تحریم و هنگام بروز بلایای طبیعی همچون سیل و خشکسالی است.


پدیده‌های مساله‌سازی همچون حاشیه‌نشینی، کودکان و زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست، مهاجرت بی‌رویه از روستا‌ها به شهر‌ها و حتی مواردی نظیر مهاجرت نخبگان نیز تحت تأثیر نبود یک نام توانمند تأمین اجتماعی رخ داده است.

گام نخست: جامعیت، شفاف و کارآمدی


"استقرار نظام تأمین اجتماعی به صورت جامع، یکپارچه، شفاف، کارآمد، فراگیر و چندلایه" که به صورت واضح در ابلاغیه رهبر انقلاب مورد اشاره واقع شده است، در حال حاضر حلقه مفقوده نظام بیمه و تامین اجتماعی کشور است.


قطعا بدون تغییرات عمیق سختاری و اصلاحات مداوم، امکان یکپارچه و شفاف‌سازی نظام تأمین اجتماعی وجود ندارد.

گام دوم: مدیریت یکپارچه، حلقه گم‌شده تأمین اجتماعی


گوناگونی، تعدد نام‌ها و صندوق‌های بیمه از بزرگترین آسیب‌های موجود در نظام تأمین اجتماعی کشور است. در همین رساتا، دومین بند از ابلاغیه رهبر انقلاب به صراحت می‌گوید: کشور نیازمند "ایجاد یک ساز و کار تخصصی و فرابخشی به منظور حفظ انتظام و انسجام امور مربوط، لایه‌بندی و سطح‌بندی خدمات و ایجاد وحدت رویه" است.


تا زمانی که امکان اعمال مدیریت یکپارچه در عرصع تامین اجتماعی وجود نداشته باشد، هر نوع برنامه‌ریزی بلند مدت محکوم به شکست است.


گام سوم: لزوم احترام گذاشتن به حقوق نسل‌های آتی کشور
فرزندآوری با هدف جلوگیری از تحدید نسل، یکی از دغدغه‌های اصلی امروز کشور است. بر همین اساس مسائل اقتصادی و مالی، یکی از دغدغه‌های مهم در جهت جلوگیری از پیری جمعیت است.


در سومین بخش از ابلاغیه رهبر ابلاغیه تامین اجتماعی به موضوع مهمی اشاره و تاکید شده است. در این بخش به صراحت بر: "پایبندی به حقوق و رعایت تعهدات بین نسلی و عدم تحمیل طرح‌های فاقد تضمین مالی بین نسلی، تأمین منابع پایدار، رعایت محاسبات بیمه‌ای و تعادل بین منابع و مصارف و... " تاکید شده است تا امکان پشتوانه‌سازی برای ازدیاد نسل از طریق نظام توانمند تامین اجتماعی فراهم شود.


البته لازمه این امر نیز، تسویه بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی است تا بار هزینه نسل‌های گذشته و حال، بر عهده آیندگان نباشد.

گام چهارم: عدالتخواهی آرمانی


در ادامه ابلاغیه راهگشای رهبر معظم انقلاب بر لزوم "اصلاح قوانین، ساختار‌ها و تشکیلات سازمان‌ها و صندوق‌های بیمه‌گر اجتماعی در جهت تأمین عدالت" تاکید شده است.


ناگفته پیداست که نگاه راهبردی به تامین اجتماعی، باید تامین کننده عدالت اجتماعی نیز باشد. عدالتخواهی و تامین عدالت اجتماعی برای همه اقشار جامعه، همواره از مهمترین تاکیدات رهبری در منویت مختلف ایشان بوده است.


گام پنجم: تأمین اجتماعی هوشمند و منظم


موضوع لزوم اولویت بندی در ارائه خدمات تامین اجتماعی و نیز لزوم مشارکت فعال دولت در این زمین، یکی دیگر از موضوعات مهم ابلاغیه رهبر معظم انقلاب بود.


در بند پنجم این ابلاغیه مشخصاً به "لایه‌بندی امور امدادی، حمایتی و بیمه‌ای و سطح‌بندی خدمات با رویکرد فعال دولت بر اساس وسع و استحقاق" اشاره شده است.

گام ششم: عدالت اجتماعی، هدف غائی تأمین اجتماعی


اینکهتامین اجتماعی منحصر به یک گروه و قشر خاص باشد قطعا نمی‌تواند برای یک جامعه اسلامی مورد قبول قرار گیرد. بر هیمن اساس در ابلاغیه تامین اجتماعی، موارد متعددی برای عملکرد صحیح یک نظام جامع و توانمند تامین اجتماعی، مشخص شده است که مهمترین آن‌ها عبارتند از:" بسط و تأمین عدالت اجتماعی، کاهش فاصله طبقاتی با هدفمندسازی یارانه‌ها، ایجاد زمینه دسترسی آحاد جامعه به خدمات تأمین اجتماعی، توانمندسازی مردم، کارآفرینی و رفع تبعیض‌های ناروا در بهره‌مندی از منابع عمومی"


گام هفتم: هدفمندسازی نیکوکاری


استقرار نظام ملی احسان و نیکوکاری و ایجاد پیوند میان ظرفیت‌های مردمی و دستگاه‌های موظف، شاید حلقه مفقوده این روز‌های نظام تامین اجتماعی ایران باشد.


اینکه نیکوکاران و اقشار مختلف مردم، می‌توانند بخشی از بار مالی تامین اجتماعی برای اقشار آسیب‌پذیر را برعهده بگیرند، در حقیقت، ابتکاری برای کاهش موازی کاری و راهی برای پیشگیری از اتلاف منابع است.


گام هشتم: تأکید بر خانواده و جامعیت


"ارائه خدمات لازم به منظور تحکیم نهاد خانواده و فرزندآوری" همان امریست که از سوی بیمه‌ها و سازمان‌ها مسئول خدمات تامین اجتماعی، چندان مورد توجه واقع نشده است.


به یاد داشته باشیم که بدون تشویق‌های کاربردی، عملا موضوع تزدیاد نسل، محکوم به شکست بوده و از همین روست که رهبر انقلاب، موضع حیاتی تحکیم خانواده و فرزندآوری را از اهداف مهم برای استقرار نظام جدید تامین اجتماعی معرفی کرده‌اند.


گام نهم: پیوست تأمین اجتماعی لازمه تهیه طرح‌های کلان
الزام به تهیه پیوست تأمین اجتماعی برای طرح‌ها و برنامه‌های کلان کشور آخرین و شاید مهمترین بخش ابلاغیه تامین اجتماعی است.


هیچ طرح و سیاست بزرگ و همه‌گیری در هیچ کشوری نمی‌تواند به مرحله اجرا و اثرگذاری کامل برسد، مگر آنکه در همه طرح‌ها و برنامه‌های کلان، مورد توجه قرار گیرد.


نگاه راهبردی رهبر انقلاب ه موضوع تامین اجتماعی نیز بدین صورت تبیین شده است که باید نگاهی جامع به موضوع تامین اجتماعی وجود داشته باشد تا همه مسئولان، خود را برای اصلاح ساختار بیمه‌ها و خدمات مورد نیاز، مسئول بدانند؛ و راهی که پیش رو داریم.


ابلاغ این سیاست‌ها به معنای لزوم ایجاد تغییرات مهم و راهبردی در نگاه مسئولان کشور به امر تأمین اجتماعی است.
آنچه تاکنون در عرصه تأمین اجتماعی اجرا شده است، نتوانسته فقر مطلق و فاصله طبقاتی را به حداقل ممکن برساند. تامین اجتماعی در کشور ما گاه حتی عملکرد یک بیمه معمولی را هم نداشته و نتوانسته آثار منفی تلاطم‌های اقتصادی را بر معیشت مردم، به‌طور محسوسی کاهش دهد.


آنچه در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری قابل مشاهده است، تلاش برای تبدیل نظام تامین اجتماعی کشور، به یک سازوکار وسیع، جامع و همگانی است. این نظام باید بتواند مسائل بزرگی همچون شکاف طبقاتی را از بین ببرد و مشارکت همه مسئولان در پیشبرد اهداف خود را، جلب کند.


پرسش مهم در انتهای بحث این است که: "آیا مسئولان و مدیران ارشد اجرایی، قضائی و قانون‌گذار، آمادگی اجرایی این ابلاغیات پیشرو و آینده‌نگر را دارند؟ "

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: تامین اجتماعی دستور رهبر عدالتخواهی بیمه توانمند تامین اجتماعی تامین اجتماعی اجتماعی در ایران عدالت اجتماعی تأمین اجتماعی ابلاغیه رهبر رهبر انقلاب سیاست ها یک نظام طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۶۹۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایل کاهش نرخ باروری در کشور

 علی اکبر محزون عضو کمیته علمی دومین جایزه جوانی جمعیت گفت: شروع کاهش نرخ باروری در کشور ما به حدود دهه چهل بر می گردد. در اولین سرشماری کشور که سال ۱۳۳۵ اجرا شد و پس از آن در سال ۱۳۴۵ برای اولین بار در ایران نرخ رشد جمعیت محاسبه شد که آن زمان ۱/۳ درصد بود از همان سال‌ها هشدارهای رشد جمعیت آغاز شد. سال ۴۶ بیانیه تهران در خصوص تنظیم خانواده و ضرورت کنترل جمعیت تصویب شد و بعد از انقلاب هم در دهه شصت بحث جمعیت دوباره مطرح شد. در برنامه توسعه سال ۱۳۶۷ طرحی با عنوان سیاست تحدید موالید مطرح شد. هدف این طرح چنین بود که اگر در سال ۱۳۶۷ میانگین هر خانواده ۵/۶ فرزند بود تا سال ۱۳۹۰ این عدد به ۴ فرزند کاهش یابد. درسال ۷۲ قانون تنظیم جمعیت در مجلس شورای اسلامی تایید شد که طبق این طرح فرزند چهارم به بعد محروم از فعالیت اجتماعی شود. سال ۱۳۷۳ و به میلادی ۱۹۹۴ اجلاس بین المللی جمعیت و توسعه در قاهره با مشارکت ۱۷۹ کشور جهان از جمله ایران برگزار شد و مواحده طرح کنترل جمعیت در سطح بین الملل تحت عنوان International Conference on Population and Development تصویب شد. ریشه اصلی کاهش نرخ رشد جمعیت در دنیا و کشورما از اینجا آغاز شد.

وی افزود: علت شدت این کاهش در ایران به این دلیل بود که علاوه بر کنترل اجتماعی کنترل فردی نیز به وجود آمد. خانواده‌ها از دهه ۶۰ بنا به عوامل مختلف مانند کاهش مرگ و میر کودکان و شانس زنده ماندن بالا، تصمیم به فرزندآوری کم‌تر گرفتند چرا که قبلا پنج فرزند متولد می‌شد که لااقل سه نفر از آنها زنده بمانند. دیگر نیازی به چنین اقداماتی نبود پس همان سه فرزند متولد می‌شدند.

وی در ادامه گفت:، اما به تعبیر خودم این‌ها حاصل یک نگاه مالتوسی بود بحث تنگ دستی که ناشی از افزایش فرزند می شود. بحث دوم جریان اجتماعی بود. افراد با استمرار فرایند توسعه وارد مباحثی شدند که باعث پیشرفت فردی آنها شود و به تحرک اجتماعی پرداختند و فرزند آوری را مانع این پیشرفت دیدند. بحث فردگرایی در جامعه باعث شد تحرک اجتماعی و فرزند آوری در مقابل هم قرار گیرند؛ و در مرحله سوم جایگزینی برای نهاد خانواده و تغییر نهاد خانواده که حاصل تغییر نگرش‌ها در جوامعی مثل ایران شد روند رشد را به شدت کاهش داد.

وی تاکید کرد: بر روی مبانی فکری و نظری موضوع باید بیشتر تمرکز کرد و اقدامات اساسی صورت بگیرد. در دنیا هم برای موضوعات مهم همینطور عمل می‌کنند. باید الگوی یک خانواده کامل را بسازیم، مبنی بر نظریه شهید مطهری از انسان کامل این قالب را در مبانی فکری خانواده جای دهیم و در ادامه به تعهد به خانواده بپردازیم.

جامعه دانشگاهی و حوزه علمیه نیز می‌تواند در حوزه شناسایی مسائل و ترسیم وضع مطلوب کمک شایانی به این راهبرد داشته باشد.

نقش جایزه ملی جمعیت در مرحله اول ایجاد انگیزه است و برای اثرگزاری بهتر می‌تواند به اصطلاح، کف میدانی‌تر و در محله‌ها و مراکز عمومی باشد. تا انگیزه نخبگان را در جامعه عمومی بیشتر کند. چرا که بحث خانواده است و حتی می‌تواند الگویی شود تا هم محلی‌ها و خانواده هم به نخبگان رجوع کنند. 

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگاهای اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • حاکمیت نگاه ویژه‌ای در تأمین نیاز‌های حرفه‌ای ماماها داشته باشد
  • جدیدترین خبر افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بانک رفاه امروز ۱۵ اردیبهشت
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • ۲۱ درصد بیمه‌شدگان تامین اجتماعی، بانوان هستند/ حضور فعال زنان در بازار کار
  • شوراها حلقه میانی بین حاکمیت و مردم هستند
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • ۲۰ توصیه رهبر معظم انقلاب در دیدار فرهنگیان چه بود؟
  • ۲۰ توصیه رهبر انقلاب در دیدار فرهنگیان چه بود؟
  • یکی از ریشه‌های کاهش نرخ باروری در کشور ما حاصل یک نگاه مالتوسی بود